You are currently viewing 2. Dirka – Apače (2021)

2. Dirka – Apače (2021)

Jesen trka na vrata, z njo pa je prišla 2. dirka Pomurskega MTB pokala. Apače so na le nekaj tednov starem pumptracku gostile pravo poslastico za več sto obiskovalcev. ŠKTD Apače Mlinarji so organizirali prvo pumptrack dirko v pokalu, katere se je udeležilo nekaj čez 50 tekmovalcev v desetih kategorijah. Nova dirka je z novo progo je s seboj pripeljala tudi ogromno novih tekmovalcev še posebej v mlajših kategorijah.

Prve spremembe na lestvici

Druga dirka je postregla s prvimi spremembami na skupni lestvici. V večini kategorijah se je število tekmovalcev povečalo za približno petdeset odstotkov, kar dokazuje povečano zanimanje za Pomurski pokal. Pojavili so se tudi prvi tekmovalci izven Pomurske regije.

Če začnemo pri najmlajših kjer je Maj Kežmah Srpak ubranil stolček vodilnega pred Vito Tomovič v kategoriji poganjalčki ni bilo drugih sprememb. Kategorija U7 je pridobila kar 6 novih tekmovalcev katerim pa ni uspelo prehiteti vodilne na lestvici Lije Leber (KK Kicker), ki je samo še utrdila svoj položaj z novo zmago. Zgleda, da punce prevladujejo v kategoriji, drugo mesto je osvojila Mia Ščančar (ŠKTD Apače Mlinarji) in s 2,5 sekundama zaostanka za puncama je tretje mesto osvojil Jan Bevk. Dvojčkoma Elias in Theo Matuš (KSŠD Sv. Jurij) je s 4. in 5. mestom uspelo obdržati prvi ter drugi položaj na lestvici v kategoriji U9. Prva tri mesta na dirki so si privozili člani ŠKTD Apače Mlinarji. Jaro Pelcl Teršek je osvojil prvo mesto pred Matic Skotnikom ter Gal Oskar Vučkom.

Kategorija U11 ne prinaša sprememb na skupni lestvici. Matic Dominko (KK Bula) je s 7. mestom obdržal 3. mesto. Maša Žalig (KK Bula) druga ter Jurij Štefanec (KSŠD Sv. Jurij) prvi utrjujeta svoj položaj. Tretje mesto si je pripumpal Zaš Vukan (ŠKTD Apače Mlinarji). Rene Gabor (BSX Maribor) si je s spretno vožnjo priboril 1. mesto v kategoriji U13, Neja Rakuša (ŠKTD Apače Mlinarji) je osvojila drugo mesto, Eli Kovač (KSŠD Sv. Jurij) pa je s tretjim mestom obdržal mesto vodilnega v skupnem seštevku.

Denis Zemljič U15 (ŠKTD Apače Mlinarji) je na domači progi dosegel najhitrejši krog v celotnem dnevu 14:798 sekund.

Kategorija U15 je pokazala že kar spretne vožnje tekmovalcev, nekateri na nivoju elite ali celo boljši. Ena vožnja, ki je pritegnila kar nekaj zanimanja je bila vožnja Denis Zemljiča iz domačega kluba. Z najhitrejšim krogom na dirki si je privozil prvo mesto v svoji kategoriji ter se zasidral na tretje mesto na skupinski lestvici. Naslednjih pet tekmovalcev so ločevale le tisočinke oziroma stotinke. Dvoboj za vodilnega na lestvici sta nadaljevala ekipna kolega KSŠD Sv. Jurij Matej Novak ter Natan Šavel. Sledeči je tokrat izgubil ekipni dvoboj ampak s 3. mestom obdržal vodilni položaj. Matej Novak je bil boljši za 0:228 sekunde, za vodilnim pa zaostaja le 3 točke.

Alex Kocon (KK Bula) je osvojil prvo mesto v kategoriji U17, An Škedelj (KSŠD Sv. Jurij) je zaostal za slabe pol sekunde ter Tilen Baranja s 0:766 sekunde zaostanka. Alex Kocon je zaradi pravil prevzel prvo mesto na skupni lestvici. Odločitev kdo bo trenutno zasedel prestol v U17 kategoriji je odločilo šele 4. pravilo. V primeru, da imata dva tekmovalca enako število točk se upošteva kdo ima več 1. mest, nato 2. mest in nato 3. mest. Ker imata oba po eno 1. mesto in eno 2. mesto je odločalo kdo je imel boljše kvalifikacije kjer sta ponovno bila izenačena po številu. Tako je na koncu odločal rezultat zadnje dirke. Izgleda, da bo dvoboj v kategoriji U17 napet do konca sezone. Trenutno najbolj šibka kategorija v pokalu je U19, kjer še vedno sameva Cimerman Jaka (Ljutomer), ki ga pa v Apačah ni bilo.

Ali se nam v letu 2022 obeta dodatna kategorija Masters (30+) glede na število starejših rajderjev?

Moška elitna kategorija ne prinaša sprememb na skupinski lestvici, Žan Rogan (Špica MTB) vodi pred Aleš Gombocom (KSŠD Sv. Jurij) ter Rok Vučkom (KK Bula). Prvo mesto na dirki pa si je pripumpal veteran Davorin Malekovič, ki je edini razen Rogana v kategoriji pumpal pod 15 sekund. Dominik Kavaš (KK Bula) je z zaostankom 0:055 sekunde za las zgrešil prvo mesto. Tretje mesto pa je pripadlo vodilnemu na skupni lestvici Žan Roganu, ki je zanimivo v boju za 3. mesto imel identičen čas kot Malekovič v finalni vožnji (15:185 s).

V ženski elitni kategoriji sta bile prisotni le dve tekmovalki iz domačega kluba kjer je prvo mesto osvojila Anita Vukan pred Majo Teršek.

Kaj nas čaka?

Pokal se iz Apač seli v Odrance na enega izmed največjih asfaltiranih pumptrack poligonov v Sloveniji. Dirka v Odrancih bo 25.9 v Soboto kjer se nam obeta lepo vreme ter napeto nadaljevanje borb za naslov prvaka Pomurskega MTB pokala. Število tekmovalcev se iz dirke v dirko veča kot tudi zanimanje izven regije kar je sigurno tudi posledica bogatih nagrad, ki nam jih zagotavljajo uradni pokrovitelji pokala. Katere bomo predstavili v posebnem članku.

SE VIDIMO V ODRANCIH !!